neděle 24. března 2013

Kočičí máma - 1. díl seriálu


Prolog: Sepsání seriálu vyvolaly události dvou posledních týdnů - mí sledi na twitteru vědí....

Odjakživa miluju kočky. Velkou část dětství jsem strávila na chalupě u babičky, kde se vždy nějaké chlupaté tulivé stvoření vyskytovalo, ačkoli režim soužití byl omezen na to, jak domácí mazlíčky chápali venkovani – pes patří do boudy a kočka na půdu. Takže kočky se směly do domu přijít najíst, na noc však musely ven i v těch nejtužších mrazech. Ale byly otužilé a na půdě ve voňavém čerstvém seně jim asi bylo dobře. 
Jediná výjimka, které babička dovolila trávit v zimě dny v kuchyni u kamen – přesněji v takové té nice na dřevo pod troubou – byl Mourek, jenž se na půdě zapletl do želez, která tam nastražil prastrýc na kuny, a přišel o jednu přední tlapku. Schovával se buď v nice pod troubou, nebo když se babička přezula do svých károvaných filcových bačkor, trůnil jí na nártech a nechával se houpat. 
Dlouhá léta měla babička kočku Zuzku – černo-bílou s černým flíčkem na jinak bílém čumáčku. Byla to vzorná matka a povila spoustu generací koťat, která však většinou brzy po narození kamsi záhadně zmizela. Na chalupě žila dlouho a za unikátní považuji, že na rozdíl ode mě milovala babiččinu dušenou mrkev. Opustila nás, když mi bylo asi dvanáct, a nějakou dobu nám ji připomínali její dva synové, černo-bílý a bílo-černý, kteří jednoho dne odešli okresní silnicí neznámo kam.
I po tom, co se chalupa z trvale obývaného stavení změnila v rekreační objekt, nepřetržitě si ji nějaké toulavé kočky volily za trvalé bydliště. Nejdéle u nás hospodařila Černá – hubená malá kočka s velkým sexuálním apetitem, jenž se projevoval tím, že nám v seně na půdě třikrát ročně nechala sadu koťat s přesvědčením, že jí pomůžeme s výchovou. Sama se k nám nepřiblížila více než na dva metry, ale v naše pedagogické schopnosti měla neskonalou důvěru. Poslední dáreček nám věnovala jednou na přelomu října a listopadu, kdy už panovaly tuhé mrazy. Než definitivně odešla za kocoury, nechala nám ve stodole dvě malá koťátka, která ještě sama neuměla jíst.

Žádné komentáře:

Okomentovat