neděle 10. srpna 2014

Comtat Venaissin, odpoledne dne třetího, aneb mlýny a antika

Na západním sklonu Vaucluse leží malé a ospalé městečko Lagnes, které z vršku chránil od 13. století hrad. Na nádvoří má prý románskou kapli, jenže jako mnoho dalších hradů v Provence je to propriété privée.

Když byla horní vrata s mostem přes příkop zavřená, prošli jsme průchodem městského opevnění do městečka. Ale i dolní brána se tvářila nepřístupně. Snad aspoň o prázdninách pustí pár turistů dovnitř.

Zatímco jsme relaxovali na náměstíčku s kašnou, projela kolem sotva tři auta. Prostě poledne v ospalém městečku.

Možná tu ospalost způsobovala roční a denní doba, protože jinak jsou, zdá se, místní obyvatelé rozpustilí a kreativní. V domku pod hradem bydlí jakýsi sběratel starého železa a budovatel minibories.


Kreativitou oplývá i jeho kočka. Naše se takhle rozvaluje jenom v bezpečí domova. J

O uličku výš sedí na lavičce dva manekýni. Samozřejmě jsem se k těm strašákům musela posadit a zapózovat. Prý svůj k svému.

Když kreativita, tak i při parkování, že? Inu, vinařský kraj.

Každý návštěvník Provence musí podle bedekrů navštívit město L´Isle sur la Sorgue. Třikrát jsme se mu vyhnuli, jen jsme jím proskákali při odpoledních dopravních špičkách, ale když musíš, tak musíš, jednou to přijít muselo.

Obyvatelé L'Isle sur la Sorgue se kdysi živili pěstováním langust a výrobou hedvábí a ručního papíru. Při jejich zhotovování jim pomáhala mlýnská kola, jichž se ve městě do dnešních dob dochovalo třináct.

Středem historického jádra města protéká několik kanálů a ramen říčky Sorgue.

Dnes město s téměř dvaceti tisíci obyvatel z velké části žije z turistického ruchu. Je tu spousta krámků se suvenýry a uměleckými předměty.


Umělcům se v Provence daří. Kromě v současné době asi nejslavnější provensálské Češky Lenky Civade zde žijí i další doma méně známí výtvarníci.

Čím se však město nejvíc proslavilo, je veteš. Působí tu asi 300 starožitníků a o Velikonocích a v půli srpna se zde pořádají velké starožitnické trhy, které jsou třetím nejvýznamnějším tržištěm s antikvitami v Evropě.

Staré město obtékají ramena řeky Sorgue. Nábřeží lemují zahrádky restaurací s plátěnými markýzami, ověšené květinami a historickými mlýnskými koly.

Nejslavnější dům v L´Isle je nejkýčovitější. Jedná se o budovu na jednom z ostrovů, v níž sídlí banka Caisse d'Epargne, vystavěná v romantickém toskánském slohu. Nejen, že je nejfotografovanější, ale proslavil je i Peter Mayle v knížce Hôtel Pastis.

Na parkovišti jsme se přesvědčili, že Provensálci milují fialovou nejen na levanduli J.


Město Caumont sur Durance bylo osídleno už v pravěku. V neolitu leželo na některém z okolních návrší oppidum Bonpas, po němž se jmenuje zdejší kartouza a vinařství. Naším cílem ale tentokrát nebylo staré město, nýbrž dvanáctihektarová plocha vedle hřbitova a románského kostelíku.

V roce 1998 tu archeologové při vykopávkách objevili zbytky starověké zahrady v místě, kde stávala římská usedlost obydlená od prvního století před naším letopočtem, kdy v ní sídlil vysoce postavený římský státní úředník, do století šestého, kdy si jejího komfortu užíval burgundský šlechtic. K vile patřila rozsáhlá zahrada s unikátním bazénem.

Bazén je 65 m dlouhý, 3,4 m široký, asi 1,5 m hluboký a vydlážděný pětapadesáti tisíci keramických dlaždiček poskládaných do parketového vzoru. Pokud jsem to z francouzského letáčku dobře pochopila, dochovaly se všechny, ač už nejsou barevně glazované jako v dobách své slávy.

V 19. století se tu našly zbytky stěn, spousta antických střepů a bezhlavá socha bohyně.  Okrasná zahrada vily byla totiž obklopená tři metry vysokou zdí z nakoso stavěných kamenů, jejíž rovnou linii na západní straně porušovalo několik exeder, půlkruhových výklenků zdobených sochami a obkroužených kamennými sedátky. Prostě luxus v Galii jedinečný.

Zrekonstruovaná zahrada je rozdělená na osm částí věnovaných antickým božstvům. Jupiterovu část stíní duby, Apollónovu zdobí vavříny, Ceres charakterizují ořechy a obilí, Bakchovu pergolu ovíjí různé odrůdy révy, Minerva asi měla ráda olivy, Pomona ovocné stromy a Diana svatolinu. Jen bohyně Flóra přišla zkrátka, protože na konci června je zahrádka osázená narcisy a krokusy smutně prázdná. Schválně, poznáte, kterým zahrádkám která fotka patří?

Žádné komentáře:

Okomentovat