pondělí 14. července 2014

Proti proudu říčky Calavon

Patronem naší dočasně domovské obce je svatý Ferréol. Rodák z Auvergne žil na konci 2. století našeho letopočtu a byl naverbován do římské armády. Ale jako křesťan byl šikanován, což ho dohnalo k dezerci. Při zajímání jej římští vojáci kdesi u Rhôny zabili a jeho kult se rychle rozšířil do celé Provence.  Dole pod městečkem leží v levandulovém poli jemu zasvěcená kaple z přelomu 16. a 17. století.


Vesnička, v níž jsme bydleli, leží na ostrohu nad řekou Calavon, jež si cestou od pramene u Banonu pár kilometrů nad naší vsí vymlela ve vápencovém podloží kilometr dlouhý a půl kilometru hluboký kaňon.

Z vyhlídky nad kaňonem Gorges d´Oppedette byla s pomocí teleobjektivu naše domovská ves vidět. Na předchozí fotce jsou to ty světlé zoubky v místě, kde zadní hřeben Luberonu mizí za hřbetem před ním.

Na severním konci kaňonu leží vesnička Oppedette se 60 stálými obyvateli, po níž se kaňon jmenuje.

Ač by se mohlo zdát, že název vesnice svědčí o tom, že tu asi leželo galské oppidum, původní jméno vsi znělo Apedeta, což s keltským opevněným bydlištěm nemá nic společného.

Po francouzském minikafíčku pod slunečníkem, jež servírovala majitelka kavárny, přívětivá venkovská babča v propínací zástěře, jakou nosívala na chalupě moje babička, jsme se vypravili na průzkum vsi.



Zajímavé balkónové žbrlení J

Jako skoro každá provensálská zapomenutá vesnice se i Oppedette postupně restauruje. Ale vedle vyšperkovaných a vymazlených domů, které bývají spíš na kraji vesnic, jsou uprostřed vsi i domy, které teprve čekají na nadšence s dostatečnou zásobou peněz a entusiasmu na rekonstrukci stísněného obydlí se středověkou dispozicí a historiky chráněnými stavebními prvky ze 16. století.



Pravda, pár levných domků je zřejmě k mání i v okolí vesnice ;-)

Výš do hor, proti proudu Coulonu, leží Pelyňkové údolí, Vallée de l´Absynthe.

V polovině 12. století se tudy vracel ze své pouti do Svaté země irský mnich Malachie z Armaghu. Protože je tu opravdu krásně a jeho z té štreky bolely nožičky, rozhodl se tu usadit a založit klášter. Trvalo mu skoro čtyřicet let, než našel patrona.  Ale v roce 1180 se na pískovcovém ostrohu konečně usadilo dvanáct cisterciáckých mnichů, údolí se přejmenovalo na Svaté a vznikl klášter Abbaye de Valsaintes.

V 15. století mnichy téměř vyhladil mor, pár zbylých se uchýlilo pod ochranu mateřského kláštera Sylvacane. Vrátili se sem koncem 17. století a zrekonstruovali a vysvětili současný kostel, o sto let později je ale vyhnali francouzští revolucionáři a stavby kláštera změnili v hospodářské budovy.


V roce 1996 skoupilo chátrající zbytky kláštera církevní sdružení ATHRE a snaží se o jeho rekonstrukci.
V klášterních budovách kromě kostela zatím není k vidění nic, ale klášter má věhlasnou růžovou školku a terasové zahrady, stoprocentně bio, jež byly již několikrát vyznamenány titulem Jardin remarquable.





Pěstují se tu domorodé druhy bylin a dřevin od dubů, olivovníků, cypřišů, přes ovocné stromy včetně fíkovníků, révu, a růže, až po cibuloviny a aromatické byliny, všechny opatřené tabulkami s přesným botanickým určením a QR kódem odkazujícím na popis rostliny na internetu (už aby skončil ten drahý datový roaming).
Mě nejvíc zaujala část zahrady nazvaná l´Occitane en Provence, skalka udržovaná za přispění stejnojmenné firmy. 35 kultivarů levandule, různé druhy mateřídoušky a tymiánu, rozmarýny, pelyňku, šalvěje, starčeku, svatoliny, vratiče, smilu a jalovce v rozpáleném vzduchu omamně voní a přitahují hejna motýlů.





Žádné komentáře:

Okomentovat