sobota 26. července 2014

Comtat Venaissin, den první, dopoledne

Comtat Venaissin je historické území kolem Avignonu. Rozprostírá se v nížině na levém břehu Rhôny od Mont Ventoux na severu po řeku Durance na jihu. Jmenuje se podle svého dávného správního centra, městečka Venasque
Kraj vína, olivovníků, divoce zpívajících cikád a na konci června stále ještě trylkujících slavíků. 


Projeli jsme kroucenými silničkami plošinu Vaucluse a sjeli do úrodné nížiny, která několik staletí patřila papežům. Francouzské království vždy usilovalo o její získání. Marně. Až krátce po Velké francouzské revoluci obyvatelé v referendu rozhodli pro připojení k Francii. 
V kraji se pěstuje především réva, proslavil se odrůdou muškát s ochrannou známkou AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) Muscat du Ventoux.

Po překonání plošiny Vaucluse a za klesáním k úpatí Mont Ventoux leží na skále nad vinicemi a kaňonem říčky Nesque vesnice Méthamis s kostelem Petra a Pavla na vršku skály. Protože jsem si předchozí den v tílku připálila záda a protože ten den jsme měli v itineráři samá městečka, oblékla jsem si šaty s krátkým rukávem.  Místní vinař se chechtal, jak se v podpatcích potácím kamenitými řádky mezi révovými keři, abych našla co nejhezčí záběr jeho vesnice.



Vesnice Blauvac leží na ostrohu, z něhož je na jednu stranu výhled na rovinu Comtat Venaissin, na druhou k plošině Vaucluse. Někteří historikové soudí, že právě zde leželo mýtické město Aeria zmiňované Strabónem.



Miluju levanduli a oleandry. My si je doma opečováváme, tady to divoce roste z kamení i z dlažby.

Když tu vyzvání poledne, zvony fakt zvoní. A místní elektrikáři se v mládí všichni ve skautu učili uzlovat :-).

Městečko Caromb oplývá půvabnou polohou. Z hradu z 15. století zbyla jediná brána, kterou jsme při bloudění uličkami nedokázali identifikovat, takže tahle, i když by na to mohla vypadat, to není :-).

Kromě všudypřítomných květin na Provence miluji i téměř všudypřítomnou vodu v kašnách, fontánách a prádelnách.



Na kraji starého města leží románský kostel z 11.-12. století. Na náměstíčku jsme si dali kávu, kochali se pohledem na starobylý kostel a sledovali cvrkot.

Kousek od Caromb leží hrad a městečko Le Barroux. Tentokrát nestíháme, ale zítra se tam určitě vrátíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat