neděle 14. prosince 2014

Vánoční poleno

Vždy mě fascinovaly lidové rituály, které spojují pohanskou magii s křesťanskými symboly. Jedním z nich je provensálský obyčej zažehnutí ohně, lou Cacho-Fiò, který zahajuje Štědrý večer v Provence.

Na Štědrý den se v Provence sejde celá rodina. Nejprve si její nejstarší příslušník vybere jednu z mnoha v domě hořících svíček a kráčí s ní ke shromážděným ostatním členům. Pokud se plamen svíčky ohýbá, bude dobrá úroda. Pokud hoří vzpřímeně, úroda bude slabá.Pak teprve nastane vlastní obřad zapálení vánočního polena lou Cacho-Fiò. Stařešina spolu s nejmladším členem rodiny (symbol pokračování rodu, síly, znalostí a tradic) již předtím vybrali co největší poleno z ovocného stromu (symbol rodiny). Je důležité, aby strom, z něhož poleno pochází, padl z přirozené příčiny, ohněm, mrazem nebo stářím. Nejčastěji je vybrána třešeň, mandloň nebo oliva, nikdy z fíkovník, protože ten špatně hoří, což by nevěstilo nic dobrého.Než však poleno přiloží do krbu, třikrát je pokropí svařeným vínem případně olivovým olejem a za přednesu zaříkávací formulky, která má rodině zajistit blaho pro příští rok, s polenem třikrát (symbol svaté Trojice) obejdou stůl připravený pro štědrovečerní večeři. Teprve pak poleno přiloží do krbu. Kromě zajištění zdaru pro příští rok je obřad pozůstatkem pohanského rituálu zažehnutí nového ohně jako symbolu slunce pro příští rok.

Poleno by mělo v krbu vydržet do Tří králů. Někde jsem četla výklad provensálského termínu Cacho-Fiò nikoli jako zapálení ohně, ale naopak rozdrcení ohně, což se vysvětlovalo nutností rozdrtit uhlíky, na něž se poleno pokládá, aby okamžitě nechytlo plamenem, když má vydržet třináct dní. Prý se přes den udržovalo na kraji krbu a do vyhasínajících uhlíků se přisunovalo až na noc. Udržování žhavého polena po tuto dobu má symbolizovat přechod starého roku do nového.Vychladlý popel z polena se ukládal do chlévů, aby chránil hospodářská zvířata před nemocemi, uložený pod lůžkem měl chránit dům před bleskem a ohněm.Tradice vánočního polena se chopili cukráři na celém světě a na Vánoce pečou oblíbenou bohatě zdobenou roládu bûche de Noël.
www.kvindetid.dk

Žádné komentáře:

Okomentovat