čtvrtek 1. dubna 2010

Copak Kraus, ale jmelí - pardon, Halík!

Minule jsem se zmínila o tom, že mě v pořadu Jak to vidí rozzlobil pan Ivan Kraus. Uznávám, že jsem se rozčílila kvůli prkotině a možná i pan Kraus, když si přečetl přepis své promluvy, se sám lekl, co že to vypustil. Nic to ovšem nebylo proti tomu, jak jsem se v lednu při poslechu téhož pořadu vytočila nad promluvou pana Tomáše Halíka, profesora Karlovy univerzity a katolického kněze. Stalo se to 20. 1. a dodnes mě to jitří…
Co přesně mě tak sebralo? Citace:
„Ateismus, byť se u nás zdá být samozřejmým, dnes prožívá na Západě obrovskou krizi a brzy se stane, byť si to nepřipouští, docela okrajovým jevem. Totiž takový ten dominující ateismus s hedonistickou libertinistickou orientací začíná v jistém smyslu krachovat, on začíná především vymírat. Lidé, kteří vyznávají takovou tu ideologii užij si a moc nezakládat rodiny a hlavně se orientovat na to materiální bohatství a příjemno, prostě nemají děti.“
No já nevím – já jsem (samozřejmě především díky výchově) minimálně třetí ateistickou generací v naší nejužší rodině (ale ani o prababičce jsem neslyšela, že by zašla do kostela jindy, než v prosinci na Půlnoční). V širokém příbuzenstvu si neuvědomuji, že by někdo chodil do kostela, každopádně všechny svatby, které se za mého života v rodině odehrály, byly pouze civilní. V práci jsou kolem mě samí nevěřící a jediný, kdo tuhle řadu bezvěrců v mém okolí narušuje, je jistý řekněme „rodinný“ přítel, jenž tvrdí: „Já v NĚCO věřím.“ To NĚCO bohužel nedokáže verbálně specifikovat, takže můj materialistický mozek stále nechápe. No a pak máme na chalupě za sousedy členy Jednoty bratrské, ale o nich snad až jindy…
Takže zpátky k tomu, co mi tak zvedlo hladinu adrenalinu – nikdo, z mých výše zmíněných ateistických blízkých není promiskuitní, nikdo z nich se nehoní za majetkem a nikdo si nijak zvlášť neužívá života. Všichni žijeme tak, abychom vychovali ze svých dětí slušné lidi, abychom nikomu neublížili a nemuseli si nic vyčítat.
Snažíme se nikoho nepomlouvat, nebo alespoň o nikom nerozšiřujeme něco, co není stoprocentně ověřené.
Všichni se staráme o své rodiče, protože jakkoli s nimi nesouhlasíme a jakkoli je vzhledem ke generační propasti mezi námi nechápeme, jsou to lidé, kteří nám obětovali nejlepší léta svého života a proto si naši péči a starost zaslouží.
Nikdo z nás nikdy nekradl (kdo si má pamatovat, co má před kým včas schovat), natož aby někoho kromě králíků, drůbeže a vepříků ve chlívcích zabil.
Nelžeme, protože kdo si pak má ty kraviny, které někomu nabulíkoval a komu je nabulíkoval, pamatovat.
Nejsme žádostiví ani chamtiví, protože k čemu je honění se za penězi, když pak kvůli tomu shánění peněz člověk nemá ani čas si je užít. Nehoníme se za penězi i proto, že nepotřebujeme vily u nás ani na Bahamách, nemusíme nosit ohavné kabelky Vuitton a značkové hadříky jen proto, že je to „in“ – naopak když si oblíbím kousek oblečení, nechci ho po sezóně zahodit, protože už je „out“. Od mobilu chceme, aby telefonoval, aby nevážil kilo a aby mu vydržela baterka. Diamantové pouzdro, MP3, videohovory a vlastně i fotoaparát jsou jaksi zbytečné. Potřebujeme prostě jen tolik, kolik je třeba k tomu, abychom měli kde bydlet a co jíst.
Pokud jde o nás rozvedené, většinou nežádáme manžely či manželky bližního svého, protože všichni solidní chlapi a baby jsou stejně zadaní a nemá cenu zkoušet, jestli by nešlo je odlákat od jejich milujícího partnera a dětí, jelikož když teď zahnou nebo dokonce opustí svého stálého partnera, je pravděpodobné, že časem zahnou či opustí i dalšího budoucího potenciálního stálého partnera, tedy nás. A tudíž ani nesmilníme, protože tím pádem jaksi není s kým a proč, že?
Takže ve své podstatě žijeme všichni my ateisté podle nejdůležitějších bodů Desatera. Jen ta tři první jsou v našem ateistickém případě poněkud sporná. Na zachovávání dne odpočinku jaksi nezbývá čas, protože kdy bychom pak my, pracující lidé, opečovávali své zahrádky, opravovali drobná poškození v domácnostech a pěstovali své další koníčky?
A co první dvě přikázání, na jejichž pořadí se mimořádně snad všechny křesťanské církve shodují? Dovolím si ještě jednu citaci Tomáše Halíka z výše zmíněného pořadu: 
„No, ono každému člověku je něco svaté a Luther kdysi řekl, že pro člověka je Bohem to, co je pro něj to nejdůležitější. Tak pro někoho je svatá kariéra, pro někoho prachy, pro někoho sex, a tak dále. Takže každý nějakého toho svého boha nebo bůžka má. Taková ta vyprázdněnost materialistického ateismu skutečně je bezperspektivní.“ 
Pane Bože (omlouvám se, porušuji jedno z přikázání a beru jméno Boží nadarmo)! Copak si pan páter Halík nedokáže představit, že pro nás ateisty může být nejdůležitější to, aby naše rodina byla zdravá, v pořádku a spokojená, aby ji nic a nikdo neohrožoval? A že na druhém místě jsou širší příbuzní, kamarádi, známí, spolupracovníci, sousedé, jimž přejeme totéž? Je to špatné, když mým „bohem“ v tomto smyslu je naše rodina a vlastně slušnost a harmonie mezi lidmi? Jsem druh určený k vyhynutí, protože ve 21. století nevěřím (omlouvám se, karikuji, protože jsem materialista) na vlídného dědouška sedícího na obláčku, který všechno řídí a postrkuje bidlem? Vy jste snad zažili spravedlnost Boží?
Já tedy stoprocentně vím, že pokud jsem v nesnázích, nepomůže mi žádný Bůh, ať už má jakoukoli podobu, že jedinou pomocnou ruku najdu na konci své paže. A když já sama nic nezmůžu, protože nejsem lékař, pak mi pomáhej Bůh!

P.S.: Všechno dobré, co přeju světu, nepřeju zlodějům, kteří nám každoročně vykrádají chalupu, takže nejsem až tak dobrá.

5 komentářů:

  1. Víte, pan Halík, i přes veškerou svou moudrost je katolík, a ti mají poměrně konzervativní názory. Jedním z nich je, že co je katolické, je správné. A další: kdo nevěří v boha, je vpodstatě kriminálník.

    To NĚCO se jmenuje Bůh a moc dobře víte, že bible i všechny církve jednomyslně prohlásili, že Bůh je nedefinovatelný.

    OdpovědětVymazat
  2. Ona to neměla být kritika věřících, to byla kritika Halíka a jeho "klapek na očích". Pokud jde o to nedefinovatelné - já jako materialista neuznávám nedefinovatelné. Člověku byla dána řeč, aby se vyjádřil.
    A tím rodinným přítelem jsem nemyslela Tebe, Sirhonzo, nebuď až tak vztahovačný. Tys to bohužel nestihl. A budeš se divit, trošku mě to mrzí. Mám dojem, že jsme si docela sedli, ale třeba se mýlím...

    OdpovědětVymazat
  3. Milá paní Vysypaná, jednalo se o aprílový žert. ZA žádnou cenu bych si nenechal Klárku jen tak odejít. Včerejší decibelový šepot o tom jasně svědčí.

    OdpovědětVymazat
  4. Hajzli mrňaví. Zase mě dostali!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Koukám, že u Vás bylo na apríla zřejmě slušně veselo :)

    Ale k Tvému článku, milá Makovice, mám pár kamarádů, kteří jsou heterosexuální věřící, mám pár kamarádů, kteří jsou homosexuální ateisté a mám hodně kamarádů, kteří jsou heterosexuální ateisté. Nutno říct, že mezi nimi nepozoruji žádné větší rozdíly v chování. Agresivní napadání ze strany pana Halíka taky nechápu. Nenařizuje snad Bůh taky nějakou tu lásku k bližnímu svému? Copak jsou lidé v jiných zemích lepší jen proto, že věří v Boha? Třeba celá slavná Amerika? A není to pokrytectví v dnešní době slepě věřit něčemu nevysvětlitelnému a nepopsatelnému? Správně píšeš, že pomoci si stejně nakonec musí každý sám.

    V jednom má Halík ale samozřejmě pravdu - všichni mí kamarádi se pachtí za kariérou a za penězmi a majetkem. Ale proč? Kvůli tomu, aby zabezpečili svou rodinu, aby měli z čeho žít a aby si případně mohli dopřát nějaký ten koníček, který jim pomůže lépe snášet stres generovaný nutností živit kdekoho v tomhle státě. Občas mě tahle nutnost vydělávat strašlivě drtí. Jak ráda bych se alespoň občas přesunula do doby, kdy ženská nemusela do práce a starala se "jen" o rodinu, domácnost a děti. Dneska to bohužel není možné. Jsou prostě představy a přání, která se nikdy nesplní. Ani nám, ani panu Halíkovi... Naštěstí.

    OdpovědětVymazat