úterý 12. září 2023

Den pátý - propršený pátek

Už ve čtvrtek večer, když jsme se vraceli na základnu, se začínalo zatahovat a vysílač na Mont Ventoux se začal halit do mraků.


V noci byla asi hodinu pěkná bouřka, kdy se blýskalo a hřmělo každou půlminutu. Někdy v půl třetí pršet přestalo, ale v sedm zase začalo a propršelo celé dopoledne. Podle předpovědi mělo přestat v jednu. V půl jedné jsme se srdnatě vypravili na výlet s nadějí, že se předpověď počasí nemýlí.

Před odjezdem jsme se v obýváku potkali s pro nás exotickým tvorem, který se k nám do domku schoval před deštěm. Štír žlutoocasý je prý v Provence běžným druhem členovce. Podle Wikipedie byl zavlečen i k nám a jeho početná kolonie žije také v Londýně. Není prý nijak zvlášť jedovatý, ale to jsem si přečetla až večer po návratu z výletu, takže toto setkání se mnou se mu, chudáčkovi, stalo osudným.


Bylo jasné, že celý bohatý denní itinerář nestihneme, chtěla jsem zajet až do Alpiček (Les Alpilles) a k Durance na jižním svahu Luberonu, výlet jsme měli skončit v Taillades a Saumane-de-Vaucluse. Obrátila jsem aspoň pořadí míst, která jsem chtěla navštívit, a rozhodla se začít v místech k naší základně nejbližších. V Saumane na parkovišti jsme pochopili, že v tomhle dešti si vesnici neprohlédneme. Zajeli jsme aspoň do Taillades, jehož historické centrum je maličké dost na to, aby se v dešti dalo rychle proběhnout.

Ačkoli zde žili lidé už v neolitu, hrádek v Taillades se zmiňuje až roku 1253 pod jménem Talliatis. Je to vlastně obranná věž usazená na skalním suku.


Kolem hrádku vyrostla malá vesnice a pod hradem vznikl v roce 1619 nový zámek. 


Kostel svaté Lucie na vrcholku skal je z 18. století a je zapsán do seznamu národních kulturních památek Francie.



Název obce pochází z okcitánského slova talhada,které znamená tesat a štěpit. Od středověku se v okolí a až k samým domům totiž dobýval kámen. 




Ve starém kamenolomu se přestalo těžit v 19. století a dnes je v něm přírodní divadlo.

A protože bylo tak jak bylo, vypravili jsme se do obchoďáku pokochat se množstvím místních vín a nakoupit pár tekutých suvenýrů a dárků z cest.




Žádné komentáře:

Okomentovat