pondělí 4. září 2023

Vaison-la-Romaine

Pár kilometrů západněji od mostu svatého Michala se přes řeku Ouvèze konečně klene skutečný dva tisíce let starý římský most. Přežil bombardování Němci za druhé světové války, v roce 1992 se přes jeho zábradlí převalila obrovská povodeň, která stála život 47 lidí a podle značky na sousedním domě sahala voda asi dva metry nad mostovku. Most všechno ustál a auta po něm jezdí dodnes.



Město Vaison-la-Romaine existovalo už v keltských dobách pod jménem Vasio Vocontiorum. Tehdy bylo hlavním městem keltského kmene Vocontiů, pak je přizpůsobili obrazu svému Římané. Před rokem 50 př. n. l. bylo nejbohatším městem narbonské Galie a zabíralo prostor asi 60-70 hektarů, z nichž je zatím archeologicky prozkoumána asi tak pětina, konkrétně přibližně 15 hektarů. Zdejší archeologické vykopávky jsme letmo zkoukli před dvanácti lety.
Patří mezi ně antické divadlo, dvoje lázně, obchodní ulička, římské domy se spoustou mozaik... 

Antické město leželo na pravém rovinatém břehu řeky Ouvèze. Po pádu Římské říše kraj trpěl nájezdy Burgundů, Ostrogótů a Franků, bezpečnosti obyvatel nepomáhaly ani potyčky mezi provensálskými hrabaty a církví, kteří vedli spory o zdejší pozemky.

A tak, když ve 12. století postavila hrabata z Toulouse na skále na opačné straně řeky hrad, obyvatelé se stáhli pod jeho ochranu, založili u něj město a opevnili je hradbami.



Do města se vchází opevněnou branou ze 14. století s hodinami a zvonicí.



Podle klasového zdiva soudím, že tohle je nejstarší stavební prvek středověkého města, který jsme při procházení uličkami potkali, snad zbytek další z městských bran.

Kousek za branou je náměstíčko s kostelem z 15. století a krásným velkým renesančním domem.



Starý Vaison se rozvíjel a prosperoval až do poloviny 18. století, kdy jej obyvatelé postupně začali opouštět a stěhovat se zpátky do nížny, do místa, kde dříve leželo město antické. Proto je tu spousta krásných gotických, renesančních a barokních domů.










A také spousta prampouchů, což jsou takové ty kamenné rozpěrné oblouky mezi domy.





Obyvatelé Vaison oplývají smyslem pro humor. Cedulka u levandule, asi jediné ve městečku, tam byla už před dvanácti lety. Pro nefranštináře cedulka praví: Masožravé levandule Nedotýkat se!!! (pokud nejste včela) Díky


A v nové části města mě pobavilo jméno obchodu s lokálními produkty kousek od římského mostu.

Žádné komentáře:

Okomentovat