čtvrtek 17. července 2014

Levandule a Čechy - v Simiane se snoubí

La Société coopérative agricole des plantes à parfum de Provence založená v roce 1979 je největším francouzským producentem levandulového oleje pro výrobu parfémů. Nejen to, 90 % levandule, která se ve světě vypěstuje na voňavky, pochází z polí 330 členů tohoto družstva. Družstvo sídlí ve vesnici Simiane la Rotonde, což je na první fotce ten světlý hrbolek vlevo. 


Na kraji vsi mají snad nejfotografovanější pekárnu s cukrárnou na světě :)

V nejvyšším bodu vesnice leží rodové sídlo nejvýznamnějšího provensálského šlechtického rodu Simiane-Agoult. Prapředek rodu se údajně na konci 11. století zúčastnil první křížové výpravy do Svaté země a po návratu na rodnou hroudu prý vybudoval kulatou obrannou stavbu, Rotonde, již v polovině 20. století ves přibrala do svého jména. Věž ale ve skutečnosti vznikla až ve století následujícím a vlastně to ani není rotunda, protože není dokonale kulatá. Má tvar nepravidelného dvanáctiúhelníku. Původ a stáří kamenné anténky na vršku Rotundy se nám nepodařilo vystopovat vzhledem ke dvouhodinové poledně-siestní přestávce v hradních úředních hodinách.

Od 16. století hradní páni podporovali sklářskou výrobu, v kraji téměř monopolní, takže městečko velmi dobře prosperovalo. 

Důkazem tehdejšího blahobytu jsou domy z tohoto období se zdobnými portály. 




Jedna z nejkrásnějších barokních bran, jež je zapsaná na seznamu francouzských chráněných památek, patří domu Maison Montjallard, v němž dlouhá léta žil malíř Othon Coubine, jeden z výtvarníků, kteří pro Francouze objevili půvab Provence. Připadá vám jeho jméno povědomé? Máte pravdu, do roku 1925 to byl Otík Kubínů z Boskovic, absolvent sochařské školy v Hořicích, žák Václava Brožíka a Vojtěcha Hynaise.

Ještě nedávno pokoje v domě pronajímala turistům agentura Gites de France. Nemovitost však asi změnila majitele, takže dnes je naprosto soukromá, nedostupná a bezpečnostním systémem chráněná. O tom, že v ní bydlel známý malíř, není nikde zmínka, jen cedulka na vratech varuje návštěvníky před náměsíčným (no dobře, šíleným, zpovykaným neboli vrtošivým) psem. Že by po nocích strašil na šancích zrovna Kubínovic Oťas?

Žádné komentáře:

Okomentovat