úterý 9. prosince 2014

Jesličky

Do základní sestavy betléma patří samozřejmě  l’Enfant Jèsu nebo lou tant bèu pichot  (Ježíšek nebo Krásné dítě), Sant Jousè (svatý Josef), la Santo Vierge (panna Marie),  lou biou (býk) a l’ase (osel). Santonier Escoffier, jehož figurky mám doma já, má dokonce pro předštědrodenní betlém postavičku těhotné Marie. 

Jako my máme Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby (1796), Provensálci mají Pastorale provençale Antoina Maurela  z roku 1844. Provensálské betlémy obsahují postavičky, které v této vánoční hře vystupují. Kromě výše zmíněných základních figurek do každého, i českého betléma, samozřejmě patří anděl, který oznámil narození spasitele. V Provence má zvěstovatel jméno Boufareu. L'ange Boufarèu se vznáší nad betlémem a hlásnou troubou upozorňuje svět na místo, kde se narodilo zázračné děťátko.

První, kdo zprávu o narození Ježíše slyšel, byli pastýři li pastre, proto nesmějí v žádném betlémě chybět. Podle Antoina Maurela jich bylo jedenáct a mají provensálská jména Bartoumièu, Nourat, Jaque, Micoulau, Matièu, Roubin, Chiquet, Flouret, Tistet, Meissemin a GoustinV provensálském betlémě nemusí být všichni, stačí jeden jejich zástupce. Je oblečený do pláště, který jej chrání před deštěm a větrem, přes rameno má čutoru s vodou a chlebník, v ruce drží hůl na shánění stáda a pro svou ochranu a samozřejmě má většinou ovčáckého psa. Někdy má podobu muže přinášejícího na ramenou obětního beránka.

Specifickou variantou pastýře v provensálských betlémech je figurka zvaná le Coup de Mistral (poryv mistralu), kterou má santonier Fouque dokonce v logu. Je to postava muže v plášti, jenž si v předklonu razí cestu proti prudkému větru. Jednou rukou si přidržuje široký klobouk, druhou se opírá o hůl.

4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. A za pár šupů :) V Provence si betlém může dopřát opravdu každý.

      Vymazat
  2. Figures molt maques.S'assemblen molt a les catalanes.

    OdpovědětVymazat
  3. Figures molt maques.S'assemblen molt a les catalanes.

    OdpovědětVymazat