středa 10. prosince 2014

Figurky, které nesmějí v provensálském betlémě chybět

Základní provensálskou betlémskou sestavu doplňují lou viei a la vièio (stařeček a stařenka), někdy zvaní Grasset et Grassette. Nepodařilo se mi zjistit, kde se v betlémě vzali. Jsou to sedlák se selkou, kteří nesou Ježíškovi dary. Stařenka v bílém čepci, zástěře a s šálem přes ramena má přes ruku košík s ovocem, stařeček je svátečně oblečený a nese lucernu, někdy i deštník.
Nejvíc mě baví varianta, kde pár sedí na lavičce. Děda čte noviny, babka štrikuje, občas si některý z nich na té lavičce schrupne. Ideální představa života důchodců v Provence.

Další tradiční postavou, která v provensálském betlémě nesmí chybět, je lou ravi. Překlad zní nadšený, uchvácený, unesený. Je to vlastně obecní blázen nebo spíš prosťáček, jenž prý nosí štěstí. Bezelstný chuďas, který ve vsi vykonává pomocné zemědělské práce, nemá co Ježíškovi darovat, ale o to upřímněji se jeho narození raduje. Zobrazuje se s rukama v úžasu a radosti vztyčenýma k nebi. Bývá pochopitelně prostě oblečen, s čepicí na hlavě. 

Někdy mívá ženskou obdobu la ravido. Buď je to samostatná figurka v betlému s výrazem a gestem „ale jezuskote mankote, co se nám to tu urodilo“, nebo je zakomponována do betlémských kulis a se stejným gestem se vyklání z okna některého domu. 

V provensálském betlémě je nepostradatelný i čeledín lou Pistachié. Bůh ví, jak se do této zbožné společnosti dostal, protože je to prý typický sukničkář. Jmenuje se po pistáciovém keři (česky řečík pistáciový), který běžně roste v provensálském garrigue a jeho plodům jsou připisovány afrodisiakální účinky. 
Nejčastěji se zobrazuje jako nedbale ustrojený muž v košili a kalhotách přichycených jen jednou šlí a nese zhasnutou lucernu. Podle Antoina Maurela to byl opilec, zbabělec a velkohubý lenoch. Podle jiných pastorel přináší do betléma dva koše plné jídla – v jednom je solená treska a klobásky, ve druhém focaccia a olivy. Santonier Carbonel vyrábí obě varianty této figurky. 

Zvláštní místo v provensálském betlémě zaujímá lou tambourïnaire (bubeník). Je to hudebník zobrazovaný s bubnem a jednoruční provensálskou píšťalou. Symbolizuje tradiční provensálský tanec farandolu. Jmenuje se Guillaume a je to právě on, kdo řídí a vede farandolu. Je jednou z nejdůležitějších postav jesliček, která by v nich neměla chybět.
Na sobě má pěkné šaty - černé sametové sako, pod ním bílou košili s vázankou nebo vyšívanou vestu, v pase uvázaný červený vlněný pás a na hlavě plstěný klobouk se širokou krempou.

Měly by ho doplňovat tanečníci farandoly, tradičního provensálského a katalánského řadového tance. Tanečníci jsou zpravidla oblečeni do arelatských krojů.

Žádné komentáře:

Okomentovat