pátek 12. prosince 2014

Darovníčci

Nezbytnou betlémskou postavičkou kromě dívek tančících farandolu je další Arlésanka.  Je oblečená do svátečních šatů typických pro polovinu 19. století.

Jejím nerozlučným průvodcem je gardian z Camargue na hřbetu bílého koně.

Dále se betlém doplňuje o tradiční drobné řemeslníky a obchodníky, jako je rybář, prodavačka ryb, nosič vody, drvoštěp, zahradnice, selka s košíkem zeleniny, mlynář s oslem nesoucím pytel mouky, pekař, košikář, dráteník, brusič, pradlena, hajný, kominík, a samozřejmě nemůže chybět sběračka levandule nebo postavy sklízející olivy.

Scenérii dokreslují různá zvířata a naprosto dokonalé stylizované provensálské stavbičky od drobných kašen typických pro provensálská náměstí, přes kamenná borie až po vesnické kaple, domy, školy a kostely.

www.santons-escoffier.com

Tři králové se do jesliček přidávají 6. ledna. Indický mudrc Kašpar klečí před Jezulátkem a nabízí mu truhličku zlatých mincí, maurský král Melichar má bohatě zdobený turban a v ruce kadidelnici a bílý král Baltazar je zahalený do zlatem vyšívaného purpurového pláště a nese Ježíškovi myrhu. Většinou je doprovázejí velbloudi, někdy i sloni. Pánové z Baux odvozovali svůj původ od Baltazara.
Ale jak je vidět, i sami santoniéři mají v barvě pleti a atributech mudrců z východu trošku zmatek.


Prý se sluší, aby majitel provensálského betléma každý rok pořídil do jesliček novou figurku.

Pokud někoho provensálské betlémy zaujaly, může si figurky prohlédnout    a dokonce i koupit v e-shopech následujících  santonierů:
Escoffier
Fouque
Carbonel
Dilandro
Campana
Obchůdek Le Vitrail, který prodává santony mé oblíbené betlémářky Lise Berger.

2 komentáře:

  1. Celou sérii o provensálských Betlémech jsem si přečetl až dnes, kdy jsem měl na to dost klidu, abych se soustředil. Velmi zajímavé a poučné. Asi by se mi při sestavování Betléma z těch postaviček motala hlava :) Ale zaujala jsi mě velmi a umět aspoň trochu kváknout francouzsky, tak bych to rád viděl přímo v Provence :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky:) Taky nekvákám. Dá se to i s angličtinou :)

      Vymazat