středa 16. února 2011

Polemika se šovinistou podruhé

Pár dní nemoci mi umožnily vrátit se ke svému blogu a k meditacím, jak to s ženami a muži je :-).
V dvacáté třetí kapitole pan Hausmann píše, že vzhledem k nedokonalosti žen nebohému muži nezbývá, než kompenzovat tento stav mnoha milenkami, jejichž suma duševních vlastností se alespoň vzdáleně rovná jednomu mužskému nitru. Jedna zná historii Říma, druhá fyziku, třetí se nebojí lézt po skalách, čtvrtá lyžovat, pátá umí vařit, šestá je dobrá v posteli, sedmá nezívá při sledování křeče atleta v cíli běhu na 800 m a osmá mu řekne uznale po vítězství v okresním přeboru v tenise, ve kterém vyřídil deset ambiciózních borců: “Ty seš teda dobrej!“ Bohužel na devátou na volejbalové turnaje a dvacet dalších nám nezbývá čas ani peníze.
Autorovy myšlenkové pochody celkem chápu a chápu i básnickou hyperbolu, jíž se dožaduje práva na devět až dvacet milenek, ačkoli při troše skromnosti by pravému muži v jeho podání měla kromě manželky stačit milenka jedna, maximálně dvě.
Od manželky se jaksi automaticky očekává, že zajistí svému pánu a vládci servis v podobě teplé a poživatelné stravy, čistého prádla a péče o následníky. Předpokládám, že všechny manželky, od nichž manželé neutekli, umí slušně vařit. Koneckonců stará osvědčená rada ženám pro udržení manželství je velice jednoduchá: „Krm tu bestii dobře!“ A ani si nedovedu dost dobře představit milenku, k níž chodí její milenec na báječný buřtguáš a skvělou sekanou jenom proto, že jeho žena je málo solí. Nota bene je všeobecně známo, že muži jsou lepší kuchaři než ženy a tedy nevidím důvod, aby muž-gurmán chodil k nějaké babě na řízek, místo aby si ho usmažil sám a lépe. Takže milenku, co dobře vaří, bych snad ani nepočítala.
Chápu potřebu milenky, která je dobrá v posteli, pokud manželka je natolik vyčerpána svým zaměstnáním (kde se ovšem podle dr. Hausmanna nepředře) a zároveň poskytováním kompletního servisu manželovi, vyžadovaného na základě orazítkovaného papíru z radnice, že jí na sex s manželem nezbývá čas ani síla, nebo ji manžel prostě přestal přitahovat (fotbalista, který praštil s fotbalem – viz Polemika se šovinistou poprvé). Ačkoli termín „dobrá v posteli“ mi u dr. Hausmanna připadá poněkud rozporuplný vzhledem k jeho tvrzení, že uspokojit ženu je na sexu to nejkrásnější. Nejde tedy spíš o to, aby byl v posteli dobrý on? Neházejí římské patricijky v některých amerických filmech nešikovné milence lvům?
Pokud jde o milenku intelektuálku, domnívám se, že je poměrně hodně žen, které s mužem dokážou zasvěceně pohovořit o životě a době Leonarda da Vinci, rozebrat s ním géniovo dílo architektonické, malířské i sochařské a zároveň prodiskutovat fyzikální principy, na nichž pracovaly jeho vynálezy. Řekněte mi ale, kolik chlapů tomu bude rozumět a kolik jich vydrží to poslouchat, aniž by byli přikováni k sesli před nimi naservírovanou vynikající svíčkovou!
No a poslední milenka sportovkyně, jež s chlapem nejen vyšplhá na kdejaký balvan, ale nebude za ním zaostávat v kopcích při šlapání do pedálů, ochotně se střemhlav spustí z té nejčernější sjezdovky a nadšeně se vycvakne na tom nejnebezpečnějším jezu? Která bude s radostí svého favorita sledovat, jak dává na tenisovém kurtu soupeři kanára, a dokonce ho za to i obdivně pochválí? Jež když je moc kluzko na skály, málo kluzko na sjezdovky, příliš vody na cyklistiku a málo vody na kánoe zaleze s ním do tělocvičny na volejbal, a pokud není tělocvična volná, nakoupí pivo a čipsy a ochotně si s ním dřepne k jakémukoli sportu v televizi a bude nadšeně fandit? Ano, i takovéto ženy existují, jejich výskyt je však stejně vzácný, jako výskyt mužů, kteří aktivně provozují všechny výše zmíněné sporty najednou vyjma gaučingu u televize. Pan Hausmann na jiném místě své publikace přiznává, že muži vlastně o přítomnost žen při těchto sportech nestojí. Provozují je raději v mužském kolektivu, neboť, a to dodávám já, tyto sporty jsou jen jakousi milostnou předehrou k hlavnímu aktu, jímž je spláchnutí vyprahlých hrdel a probrání zážitků právě prožitých. V hospodě, kde jinde.

Poté, co jste dočetli až sem, jste si možná vzpomněli na začátek druhého odstavce, kde tvrdím, že autorovu touhu po mnoha milenkách chápu. Ačkoli chlapi pořád setrvávají v tisíc let prosazovaném křesťanském a islámském dogmatu, že žena je méněcennější než muž, pomalu se ženám daří dokazovat opačnému pohlaví, že se umí samy o sebe postarat, že nejsou horší. Jsou jen jiné. Ale jak moc?
Kluci dnes (podle pana Hausmanna) potřebují holky jen na sex, protože najíst se mohou v hospodě a vyperou si v laundromatu. Holky si dnes (podle mne) na sebe umí vydělat, samy si zařídí servis auta, samy si vyřizují svá pojištění, půjčky a daně. Na pověšení poličky a pročištění ucpaného odpadu si pozvou „hodinového manžela“. Chlapa potřebují v podstatě také jen na sex.
Jenomže, stejně jako chlapi, i my jsme náročnější. Před dvaceti lety jsem si povídala s jednou dvakrát rozvedenou ani ne čtyřicátnicí, a ta mi sdělila následující moudro: Ženský nemůže stačit jeden chlap. Potřebuješ jednoho, kterej umí vydělat. Druhej je dobrej v posteli. Třetí ti opraví kapající kohoutek, zavrtá do zdi hmoždinky pro háčky na poličky, vymaluje předsíň a vykachlíkuje koupelnu. Čtvrtej má dobrej filmovej vkus. S pátým si dobře pokecáš o knížkách. Se šestým se u večeře při svíčkách báječně rozebírá vývoj společnosti v posledních tisíci letech i život v současný společnosti. Sedmej s tebou půjde do divadla na činohru, zatímco osmej skousne i operu (balet nikdy!) nebo koncert. S devátým si zajdeš na výstavu výtvarnýho umění. Desátej je báječnej tanečník na plesy. A s jedenáctým bys chtěla procestovat o dovolený svět, ale je ženatej a musí se s rodinou letět slunit do Řecka.
Vážení pánové, pořád máte pocit, že se ženské od vás nějak výrazně liší a že jsou podřadné? Vždyť mezi námi není až takový rozdíl!

Žádné komentáře:

Okomentovat